PRIMARIA COMUNEI SCARISIOARA, judetul Alba, tel. 0258 778 641
 
LOCALIZARE ISTORIC POTENTIAL PRIMARIA TURISMUL Serviciul Voluntar pentru
Situatii de Urgenta

          LOCALIZARE
Altitudine/suprafata
Cai de comunicatie
Localitati
Relief
Clima
Hidrografia
Flora/fauna


Imagine Wikimapia


Vremea la Scarisoara

DISTANTE / CAI DE COMUNICATIE

Comuna Scarisoara se afla la o distanta de 115 km de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului Alba si la 460 km de municipiul Bucuresti, Capitala Romaniei.

Alte distante:
Scarisoara – Stei 51 km
Scarisoara – Oradea 130 km
Scarisoara - Turda 112 km
Scarisoara – Cluj Napoca 142 km
Scarisoara – Sibiu 190 km
Scarisoara – Deva 125 km
Scarisoara – Brad 85 km

CAI DE COMUNICATIE

Accesul spre comuna Scarisoara este facilitat de o sosea asfaltata inclusa in categoria drumurilor nationale D.N 75, care face legatura intre judetele Alba si Bihor. Este singura modalitate de a ajunge in localitate, deoarece in zona nu exista cale ferata. Cele mai apropiate statii de cale ferata se afla la Zlatna(75 km), Brad(85 km), Stei(51 km), Alba Iulia(115 km).
D.N 75 este o realizare a secolului trecut, fiind finalizat in 1936 si asfaltat intre anii 1970 – 1974. Pana la deschiderea acestui drum pe marginea Ariesului Mare, la Scarisoara se ajungea pe rute ocolitoare din cauza stancilor abrupte ce coborau pana in albia raului in zona Zugai. Petru a putea trece cu pasul peste acea culme stancoasa cu cateva secole in urma localnicii au daltuit in piatra trepte sau scarite, fapt ce ar fi dat si numele acestei asezari.

AEROPOTURI

Cel mai apropiat aeroport este cel din municipiul Oradea(130 km). Alte aeroporturi care pot fi utilizate sint cele din Cluj-Napoca, Sibiu, Timisoara, Tirgu-Mures sau chiar din Bucuresti. De mentionat: deplasarea din amintitele locatii se poate face cu autoturisme sau mijloace de transport in comun.

RETEAUA DE DRUMURI COMUNALE

D.C.135 Scarisoara –Runc – Negesti
D.C. 136 Scarisoara – Lespezea
D.C. 134 Dealul Ordincusei – Sfoartea
D.C. 133 Scarisoara - Lazesti
D.C. Scarisoara – Stiuleti
Drumurile comunale de pe raza localitatii insumeaza 42 km, iar cele forestiere 15 km. Accesul spre unele localitati componente este asigurat si de alte drumuri aflate pe teritoriul unor comune invecinate. Intre satele sau crangurile localitatii s-au format de-a lungul timpului si asa-zisele scurtaturi care pot fi strabatute cu piciorul sau calare.
Prin Programul SAPARD s-a aprobat investitia “Modernizare D.C. 135-134 Scarisoara-Runc-Preluca-Negesti-Dealul Ordancusei-Sfoartea”.


Scarisoara

DN75 intre
Albac si Scarisoara

Drum spre Preluca

DC 134
Iarna la Scarisoara
HOME LOCALIZARE ISTORIC POTENTIAL PRIMARIA TURISMUL INFORMATII UTILE OPINIA CETATEANULUI Intranet