PRIMARIA COMUNEI SCARISIOARA, judetul Alba, tel. 0258 778 641
 
LOCALIZARE ISTORIC POTENTIAL PRIMARIA TURISMUL Serviciul Voluntar pentru
Situatii de Urgenta

          LOCALIZARE
Altitudine/suprafata
Cai de comunicatie
Localitati
Relief
Clima
Hidrografia
Flora/fauna


Imagine Wikimapia


Vremea la Scarisoara

HIDROGRAFIA

Reteaua hidrografica a comunei Scarisoara este formata in principal de raul Ariesul Mare si afluentii majori. Evolutia lor se afla sub efectul desfasurarii precipitatiilor, a celorlalte componente climatice.
Hidrogeologia zonei este data de prezenta vailor intr-un mozaic complex in care domina calcarele. Astfel cele mai importante depozite de apa sunt cantonate aici si apar la suprafata sub forme de izvoare cu debite importante constante in evolutie. In celelalte depozite nu se poate vorbi de strate freatice sau de iviri importante de apa. Hidrologia zonei este data de raul Aries, care in sectiunea Scarisoara are un debit mediu de 5,5mc/s (q = 27,1l/s/kmp). Scurgerea medie în zona de culoar este de 27l/s/kmp, iar în cea montana de 35l/S/kmp.
Cei mai importanti afluenti ai raului Aries de pe teritoriul comunei Scarisoara sunt Valea Valcea, Valea Popaselor, Valea Trancesti, Valea Cosului, Valea Stearpa, care se varsa in Aries pe teritoriul comunei si Valea Ordancusii, care se varsa in Aries în amonte de comuna Scarisoara, in comuna Garda, vai care au debit permanent.
Ariesul izvoraste din Muntii Bihorului. Valea Ariesului strabate comuna de la vest la est, pe o distanaa de 7-8 km, sapandu-si albia printre stancile si luncile pe care le traverseaza, astfel incat nu produce inundatii care sa afecteze locuintele. In timpul iernii peste acest rau se formeaza de multe ori poduri de gheata a caror grosime oscileaza intre 15 si 30 cm. Fenomenul de inghet apare cel mai devreme in a doua jumatate a lunii noiembrie, iar podurile de gheata in ultima decada a lunii decembrie. Podurile de gheata pot rezista si 40-50 de zile.
Despre regimul de scurgere al acestui riu se poate afirma ca este relativ constant, avind insa unele perioade de maxim(primavara si vara) si de minim(iarna si toamna)

Valea Valcea isi are izvorul in amonte de Cheile Mandrutului, are ca afluenti cîteva piraie si este o vale cu caracter permanent în anotimpul ploios, care nu produce insa inundatii.
Valea Popaselor izvoraste din zona satului Negesti, avand mai multe paraiase ca afluenti. Aceasta formeaza o vale permanenta care, la fel, nu produce inundatii si care se varsa in Aries in Scarisoara, in satul resedinta de comuna.
Valea Trancesti izvoraste din zona satului cu acelasi nume, este o vale cu caracter permanent, care se varsa in Aries pe teritoriul satului Scarisoara, o vale care nu produce inundatii.
Valea Cosului izvoraste in aval de satul Runc, fiind o vale cu caracter permanent fara pericol de a crea inundatii. Are ca afluienti cateva paraiase din zona. Se varsa in Aries in zona Cheilor Mandrutului.
Valea Stearpa izvoraste in amonte de satul Lespezea, avand si ea mai multe paraiase drept afluienti, fiind o vale cu caracter permanent, care se varsa in Aries inainte de intrarea in satul Stiuleti, in partea de est a teritoriului administrativ al comunei Scarisoara, fara pericol de inundatii, exceptie facand perioadele de furtuna, ploi abundente sau topirea zapezilor, ceea ce este valabil si pentru celelalte rauri afluente ale Ariesului in zona de varsare.
Pe teritoriul comunei Ariesul Mare are un curs repezit, consecinta a diferentei de nivel de aproape 500 m fata de izvoare. Panta medie este de 24 m/km. Pe teritoriul Scarisoarei Ariesul Mare si-a format si citeva impresionante chei: Cheile Mandrutului si Zugai(la granite cu comuna Albac).
Pe teritoriul comunei Scarisoara Ariesul Mare are ca afluenti:
Valea Scortarita
Vale Carlora
Paraul Bisericii
Paraul Bobului
Raul Sterp(la hotarul cu comuna Albac).
Ariesul Mare aduna apele altor rauri cu izvoare si/sau cursuri pe teritoriul comunei Scarisoara, care au insa guri de varsare pe teritoriul unor comune invecinate:
Valea Ordancusii (comuna Garda)
Valea Dobreasca
Valea Negrii (comuna Vadu Motilor)


Ariesul

Punctul de observare hidrologica

 Case pe malul Ariesului

Iarna
HOME LOCALIZARE ISTORIC POTENTIAL PRIMARIA TURISMUL INFORMATII UTILE OPINIA CETATEANULUI Intranet