PRIMARIA COMUNEI SCARISIOARA, judetul Alba, tel. 0258 778 641
 
LOCALIZARE ISTORIC POTENTIAL PRIMARIA TURISMUL Serviciul Voluntar pentru
Situatii de Urgenta

          POTENTIAL
Evolutia dupa 1990
Dotarile comunei
Populatia
Agricultura
Cresterea animalelor
Pomicultura
Resurse locale
Invatamantul
Religia
Mestesugurile
Traditii
Datini si obiceiuri
Oportunitati de afaceri
Calitatea mediului


Imagine Wikimapia


Vremea la Scarisoara

POTENTIALUL COMUNEI

INVATAMANTUL

Pana in a doua jumatate a secolului XIX nu se cunosc prea multe date despre modul cum se desfasura invatamantul la Scarisoara. Exista insa presupuneri ca procesul de invatare – scris si citit – nu se deosebea prea mult de ceea ce se petrecea in Ardeal, respectiv pe langa case parohiale sau biserici. Parohii bisericilor erau atestati si ca invatatori. Incepand din anul 1898 se construiesc primele scoli la Scarisoara si Lazesti Chiar daca spre sfarsitul secolului XIX “erau obligati a frecventa scoala copiii intre 6 si 15 ani” acest lucru nu se respecta. Motivele sunt cele legate de situatia materiala a parintilor, nevoia de brate de munca la padure, in gospodarie, la cresterea animalelor. Pe masura ce copiii cresteau acestia isi insoteau parinti prin tara sa-i ajute sa vanda butoaie,donite si alte produse sau pur si simplu sa lucreze “cot la cot” cu ei. Poate din aceasta cauza anul scolar dura foarte putin. In unele cazuri de la Craciun pana la Pasti. Comunitatile care aveau scoli isi angajau cate un invatator dintre localnicii mai stiutori de carte si ii plateau pentru fiacare copil.
Din anul scolar 1925 – 1926, in urma aplicarii Legii scolare de la 1924, se trece la organizarea unui invatamant romanesc si in comuna Scarisoara. Scolile se incadreaza cu personal calificat. Lipsa unor invatatori proveniti dintre localnici a determinat aducerea unor cadre didactice chiar de prin Muntenia si Oltenia. Din nefericire si in perioada interbelica si chiar dupa 1945 frecventarea scolilor a fost o problema greu de solutionat, multi elevi ramanand repetenti din cauza absentelor. Pe foile lor matricole se specifica “neclasificat” datorita slabei frecvente.
A doua jumatate a secolului XX schimba in bine situatia scolara din comuna Scarisoara. S-au construit ori s-au amenajat noi lacasuri de invatamant, a crescut considerabil numarul salilor de clasa dar si al cadrelor didactice. In anul 2006 Scarisoara are 8 scoli – doua cu clasele I – VIII (Scarisoara si Lazesti) si sase cu clasele I – IV (doua dintre acestea sunt inchise, cladirilor urmand sa li se dea o alta destinatie).
nr. crt Denumire Starea Nr.
clase
Nr.elevi / nr.cadre didactice
nr. copii           cadru didactic
1 Scoala Scarisoara-centru   FB 8 84 9
2 Scoala Lazesti B 4 32 6
3 Scoala Stiuleti   S 2 4 1
4 Scoala Runc   S 2 5 1
5 Scoala Sfoartea   S 2 14 1
6 Scoala Negesti   B 2 9 1
7 Scoala Floresti   S 1 4 1
8 Scoala Fata Lazesti   B 1 8 1
9 Gradinita Scarisoara   FB 1 20 1

     FB-foarte buna, B-buna, S-satisfacatoare

Scoala din centru de comuna a fost reabilitata si modernizata in ultimii ani cu ajutorul S.T.A.R. Children Relief Org. Sun. A fost dotata cu centrala termica pe lemne, mobilier pentru clase, s-au montat geamuri termopan si au fost reparate si modernizate grupurile sanitare. A fost amenajat un cabinet de informatica dotat cu 20 de statii de lucru pentru elevii claselor V – VIII.

Scoala Generala
din Scarisoara

Locul de joaca pentru prescolari

Sala de clasa

Laboratorul de informatica

Pe jos spre casa
HOME LOCALIZARE ISTORIC POTENTIAL PRIMARIA TURISMUL INFORMATII UTILE OPINIA CETATEANULUI Intranet