Localități componente

COMUNA LOCALIZARE CĂI DE COMUNICAȚIE LOCALITĂȚI RELIEFUL APELE CLIMA FLORA & FAUNA

Teritoriul administrativ al comunei Scarisoara este compus din satul centru de comuna si alte 13 sate aflate la distante cuprinse intre 4 si 12 km.

Asezarile comunei se incadreaza in nota caracteristica a regiunii Apusenilor, fiind rasfirate pe fetele insorite ale versantilor, in grupuri mai mici, de cite 3-4 gospodarii, formind catune sau cringuri. Mai multe cringuri formeaza un sat.

Scărişoara – 811 persoane si 396 de gospodarii – este satul centru de comuna si este alcatuit din 19 cringuri: Vevesti, Lupaiesti, Rusesti, Radacesti, Lemnesti, Plesesti, Bordoji, Vesesti, Purcelesti, Borzaci, Carcanesti, Carlora, Lucoi, Cotoci, Jabresti, Hermenesti, Haicesti, Puselesti, Olaresti. Satul centru de comuna este cel mai mare dintre satele comunei atat ca suprafata, cat si ca suprafata.

Ştiuleţi – 217 persoane si 98 de gospodarii – situat in estul comunei si se apreciaza ca aicea se afla una dintre cele mai vechi asezari ale comunei. Satul este alcatuit din cringurile: Rinjesti, Ciotesti, Ciomplesti, Foisesti, Bidesti si Ivanesti.

Lespezea – 109 persoane si 42 de gospodarii – sat situat in N-NE, care si-a primit numele de la lespezile de piatra peste care se suprapune un munte numit de catre localnici “ Soba”. Satul se compune din cringurile Mortesti, Tiforesti, Bontesti, Nitesti, Ciumesti si Dancesti.

Runc – 170 persoane si 65 de gospodarii – situat in nordul comunei si include catunele Ivanesti, Harjesti, Pucalatesti, Culdesti si Purdesti.

Trînceşti – 34 persoane si 13 gospodarii – situat in V-NV. Este unul dintre cele mai mici sate ale comunei.

Prelucă – 85 persoane si 32 de gospodarii – sat situat in NV. Se compune din cringurile Ticlesti, Hentesti, Dodesti si Hoicesti

Negeşti – 163 persoane si 56 de gospodarii – situat in N-NV. In componenta satului intra cringurile Onelesti, Putai, Bistaci, Detari si Purdesti.

Sfoarţea – 103 persoane si 31 de gospodarii – sat situat in partea de N a comunei. Este cel mai indepartat fata de centru. Se compune din cringurile Porcesti, Hutuiesti si Piscoresti. Se poate ajunge pe Valea Ordancusei – un punct de atractie pentru turisti.

Lăzeşti – 114 persoane si 35 de gospodarii – sat situat in S comunei. Este cea mai veche asezare dintre dintre localitatile comunei, fapt dovedit si de biserica din lemn construita la 1736. Satului ii apartin cringurile Bugai, Vajesti si Dentei.

Faţa Lăzeşti – 109 persoane si 34 de gospodarii – sat situat in S-SV comunei. Se compune din cringurile Pantesti, Harmonesti, Parvesti, Trifesti, Cotoci si Fauri.

Floreşti – 43 persoane si 17 gospodarii – sat situat in SE comunei. Include cringurile Floresti, Ciocovei, Dodoiesti si Tolicesti.

Bîrleşti – 39 persoane si 9 gospodarii

Boteşti – 20 persoane si 7 gospodarii

Măţei – 55 persoane si 17 gospodarii

La nivelul comunei sunt 852 de gospodarii aflate in proprietatea locuitorilor cu domiciliul in satele enumerate si alte 100 de gospodarii ai caror proprietari nu domiciliaza pe raza comunei.

Satele Botești, Trîncești și Măței formeaza latura sudica a comunei, avand si cel mai mic numar de locuitori, la care se alatura si satul Florești. Teritoriul administrativ al comunei Scarisoara se caracterizeaza prin elemente naturale de o pronuntata complexitate fizico-geografica si de o mare valoare alpina si a potentialului turistic. Teritoriul comunei Scarisoara constituie in ansamblu o unitate depresionalo- muntoasa, situata de-a lungul riului Aries, fapt care a generat o dezvoltare risipita a localitatilor. Scărișoara și Știuleți sunt singurele doua localitati situate în valea Ariesului Mare, ele ocupând sectoarele depresionare ale văii. La nord de Ariesul Mare, pe culmile muntoase ale Bihorului, (munti in care a fost sculptat defileul Ariesului dintre Scarisoara si Albac) se afla satele Trîncești, Prelucă, Runc, Negești, iar in sudul vaii Ariesului, satele Fața Lăzești, Florești, Măței, Botești, Bîrlești și Lăzești, care sunt situate pe culmile muntoase si pe versantii unor vai cum ar fi Valea Lazestilor. Situarea satelor la altitudine se datoreaza atat prezentei unor vai inguste greu accesibile, cit si climei, aerul rece raminind cantonat in adinca Vale a Ariesului.

Scărișoara