Relieful

COMUNA LOCALIZARE CĂI DE COMUNICAȚIE LOCALITĂȚI RELIEFUL APELE CLIMA FLORA & FAUNA
In centrul cetatii naturale a Apusenilor se situeaza depresiunea Tarii Motilor inconjurata de Muntii Bihorului la V, de Muntii Gilaului la N, de Muntele Mare la N-E si Muntiii Trascaului la S-E.

In aceasta depresiune este asezata si comuna Scarisoara. Unitatile geomorfologice caracteristice localitatii sunt in general asemanatoare cu ale celorlalte asezari din Muntii Apuseni, aparand sub forma culmilor domoale, a teraselor, versantilor si interfluviilor.

Pantele au o mare varietate, reliefand etapele succesive de modelare a scoartei terestre. Pantele cu inclinari mici sunt reprezentate de podurile netede ale interfluviilor-Preluca, Runc, Stiuleti. Pantele cu inclinari mari, de peste 30-40 de grade, sunt in preajma vailor principale: Dosul Lazestilor,Scortarita si Zugai. Relieful cel mai tanar de pe raza comunei il formeaza lunca Ariesului Mare. Este o zona aluvionara cu nisipuri grosiere, pietris, si este alcatuita din grandodiorite, sisturi cloritoase, calcare, gresii care provin din amonte. Este semnificativ si astazi procesul de aluvionare, imbogatit de torentii proveniti de pe versantii ce strajuiesc Ariesul Mare. Forme de relief reprezentative pe teritoriul comunei se intalnesc in zona din stanga Ariesului. Aici se afla cel mai inalt virf: Varful Cocosu de 1654 m. Dealul Stanisoarei ajunge si el la 1377 m. Alte dealuri din zona Scarisoara: Ordancusii, Pleului, Runcului si Dosul Marsoaiei (in continuarea unei neasemuite poieni – Poiana Marsoaia).

GEOLOGIE

Structura geologica a comunei Scarisoara, situata in partea estica a Muntelui Bihor, se incadreaza in cea a Vaii Ariesului Mare, caracterizata prin contacte structurale intre cristalinuri si flisuri. Cristalinul Ariesului Mare se intalneste in Masivul Bihariei si in partea sudica si estica a Masivului Gilau sub formele: – Intruziuni de codru care taie Valea Ariesului Mare intre Scarisoara si Albac (Zugai) si sunt formate din sisturi cristaline strabatute de cicluri de roci bazice si roci acide reprezentate prin granite. – Intruziuni de Biharia constituite dintr-un complex tufogen, format din sisturi cristaline cu epidot si albit, alaturi de care mai apar gnaise albitice si micasisturi moscovitice. Peste fundamentul cristalin se suprapune un pachet gros de depozite sedimentare, rezultate din transporturile materialelor dezagregate. In bazinul Ariesului Mare evoluaeza doua domenii de sedimente: cel de Codru si cel de Bihor.Permiamul cuprinde depozite alcatuite dintr-o gama larga de roci dentritice, rosii-voilacee. In regiunea Scarisoara-Vadu Motilor, deasupra conglomeratelor de baza se gaseste un camp de porfire peste care se intilneste un strat gros de de tufuri alb-verzui si gresii alb-tufacee cu intercalatii de argile.Peste complexul rosu al Permiamului urmeaza o succesiune de calcare care reprezinta Triasicul Superior si Mediu. Substratul geologic al teritoriului comunei Scarisoara este alcatuit in zona defileului de roci cristaline. La sud de Ariesul Mare sunt prezente roci de asemenea vechi (permiene), conglomerate, gresii, tufacee, sisturi argiloase, iar mai la sud filite verzi, gresii conglomerate de virsta carbonifer inferior. La nord de Valea Ariesului, dar si pe alocuri chiar si în sectorul de vale apar calcarele jurasice.In zona satului Runc sunt prezente rocile triasice reprezentate prin conglomerate si gresii cuartitice si sisturi argiloase. Relieful din perimetrul satelor Preluca si Trincesti este modelat în sisturile sericito-cloritoase. O aparitie aparte intre rocile metamorfice si triasice inferioare este cea a calcarelor negre, dolomitelor si sisturilor argiloase tot de vîrsta triasica. Pe acest fond geologic relieful este alcatuit din culmi masive rotunjite sau nivelate la partea superioara cu versanti relativ inclinati, adesea chiar cu aspect de abrupturi. In zona calcarelor este prezent si un relief calcaros cu caracter structural iar vaile au aspectul unor chei salbatice inaccesibile. Calcarele ca si rocile magmatice si sisturile cristaline sunt supuse unor intense procese de dezagregare. De asemenea sunt prezente în masa calcarelor si forme carstice de tipul dolinelor. În sectoarele cu roci argiloase sau în scoarta de alternare ce acopera versantii sunt prezente procesele de solifluxiune si alunecari superficiale.