Mediul și factorii de risc

HOME POTENȚIAL AGRICULTURA ZOOTEHNIA POMICULTURA ÎNVĂȚĂMÂNTUL RELIGIA MEDIUL

CALITATEA MEDIULUI

Pe teritoriul administrativ al comunei Scarisoara nu se intalnesc factori care sa puna in pericol major populatia, vegetatia si animalele domestice sau salbatice, aici neexistand surse de producere a poluarii tehnologice sau de alta natura.

• Calitatea factorilor de mediu: sol, aer, apa, vegetatie
Nu se intalnesc surse care sa afecteze factorii de mediu sol, vegetatie, aer, apa cu exceptia problemelor de risc natural semnalate atat în extravilan cat si in intravilan.

Riscuri naturale 
Zonele de riscuri naturale de pe teritoriul administrativ al comunei Scarisoara sunt alunecarile de teren stabilizate, inundatiile, avalansele si eroziunile de maluri si conuri de dejectie, prezente in zona resedintei de comuna si a satului Stiuleti.

Inundatii 
Principala categorie de riscuri naturale pe care o suporta teritoriul comunei Scarisoara este aceea a inundatiilor produse de revarsarea apelor Ariesului Mare. Incepand din 1998, se produc frecvent aceste inundatii atat iarna cat si primavara sau chiar toamna. Transportul unor insemnate cantitati de aluviuni grosiere, de resturi vegetale provenite din exploatarea salbatica a padurilor din zona sau din amonte, ca si de la numeroasele gatere, determina blocaje în albia Ariesului Mare si în spatiile de lunca, unele case situate în preajma albiei, anexele gospodaresti sunt puternic afectate de inundatii si eroziunea laterala. Pe circa 10km, Ariesul Mare determina modificarea unor sectoare de albie. Localitatea Scarisoara aflata pe stanga raului suporta efectele distructive ale viiturilor, atat în zona dispensarului medical, cat si în zona confluientei cu Valea Popaselor si apoi pe intregul parcurs catre confluenta cu Valea Vilcea. Inundatiile cuprind spatiul de lunca, portiuni din gradinile caselor din lungul apei si anexele unor gospodarii. Prin eroziune laterala are de suferit atat spatiul luncii cat si drumul asfaltat – DN 75. Satul Stiuleti aflat în amonte de defileu spre Albac este si el supus efectelor inundatiilor. Ingusta lunca este acoperita de apa si distrusa prin eroziune. În zonele concave se produc de asemenea intense eroziuni de maluri, drumul fiind distrus pe portiuni insemnate.

Avalanse 
Depunerea zapezii pe sol creeaza stratul de zapada. Acesta dispus pe pante fara vegetatie cu grad ridicat de înclinare peste 25°C, poate fi miscat si sa creeze avalanse care sunt favorizate de numeroase conditii si cauze:
– solul înghetat la inceputul depunerii zapezii;
– infiltrarea unor precipitatii sau scurgeri de versant sub stratul de zapada;
– cresterea grosimii stratului în mod exagerat si ruperea echilibrului acestuia în raport cu relieful unde este asezat chiar cu zapada afanata;
– provocarea facuta de alte cauze decat celor de tipul celor sonore, cresterea in greutate a stratului, ca urmare a topirilor de la suprafata a zapezilor si infiltrarea spre baza a acestuia, se produc iarna si primavara. Avalansele care se transforma în scurgeri de versant alimenteaza reteaua de suprafata hidrografica cu importante debite si care au produs viituri.

Alunecari de teren
Fenomenele mai sus enumerate sau transpus pe plansele cu situatia existenta, propuneri si reglementari.
Localnicii au fost cei care au dat informatii privind evolutia lor, ritmicitatea si amploarea.
Alunecarile de teren din teritoriul administrativ al comunei Scarisoara sunt vechi si stabilizate, în prezent nesemnalandu-se activitate de acest fel.
Proiecte de dezvoltare
Realizarea obiectivului propus „reabilitare infrastructura-drumuri a amenajamentelor silvice din comuna Scarisoara” va viabiliza transportul auto, asigurandu-se conditii de trafic atat pe timp ploios cat si iarna. Prin aceste lucrari de amploare se vor asigura legaturile Ursoaia – Varful Clujului si accesibiliza zona Sfoartea. Totodata se asigura legaturi intre cele doua fluxuri: Albac – Poiana Horea si Ocoale – Poiana Calineasa. In prezent aceste cai de acces sunt drumuri pentru care sau, si mai rau, in unele locuri – poteci ori drumeaguri.
Importanta materializarii acestui proiect consta in faptul ca respectivele zone asigura aproape 60 la suta din veniturile populatiei comunei.
Principala activitate desfasurata in zona respectiva este exploatarea lemnului. In timpul verii, in lunile mai – septembrie in zonele Varful Clujului, Ursoaia si Marsoaia se „muta” mai mult de jumatate din populatia comunei pentru cresterea animalelor in pastoral, strangerea furajelor pentru iarna si chiar prelucrarea primara a lemnului (cherestea). In afara de locuitorii comunei Scarisoara, in zonele respective sunt prezenti, din primavara pana in toamna, si locuitorii altor comune: Albac, Horea si Garda din judetul Alba, Poiana Horii din judetul Cluj, precum si foarte multi turisti.
Un alt avantaj important al reabilitarii infrastructuri drumurilor din amenajamentele silvice este viabilizarea accesului spre zonele turistice aferente Padisului, ceea ce conduce la dezvoltarea agroturismului in zona de creasta Ursoaia – Varful Clujului.
Pentru drumul forestier Sfoartea se acceseaza si satele Sfoartea si Negesti precum si zonele de izvoare ale vailor Ordancusei si Albacului.

Din iarna anului 2011, comuna are un Centru de dezapezire propriu.