Turismul

Argumente turistice
Potentialul turistic al comunei este dat in primul rand de peisajul caracteristic satului risipit, tipic Muntilor Apuseni, raspandit pe zeci de kilometri patrati, de cele mai multe ori, pe fetele insorite ale versantilor.
Satele turistice, care prin specificul lor, originalitatea si valoarea turistica, cultural-istorica, prin ambianta cadrului natural si bogatia resurselor sale pot sa se constituie ca un produs turistic inedit pentru turismul intern si international.

REZERVATII PEISAGISTICE

“Cheile Mandrutului”, rezervatie geologica complexa.
Numele cheilor provine de la Piatra Mandrutului (922m) situata pe stanga Ariesului Mare, amonte de confluenta cu Valea Vilcea,cheie ai carei pereti netezi coboara pana la firul apei. Acestea formeaza o rezervatie geologica-geomorfologica, cu interes major pentru stiinta, datorat rocilor în care sunt sapate si formele de relief carstic reprezentativ. Sunt constituite din stancarie si partial padure.
Cheile Mandrutului se afla în partea de est a Muntilor Bihorului, pe cursul superior al raului Ariesul Mare, la 1 km în aval de centrul comunei Scarisoara, cu o altitudine maxima de 1003m in varful Piatra Bobului (extremitatea nordica a rezervatiei) si altitudine minima 685m in talvegul raului.
Accesul se face pe Dn 75 Turda – Campeni – Stei, paralel cu valea Ariesului, care trece pe la marginea sudica a rezervatiei.

Cheile si cascada “Zugăi”. Sunt localizate la limita dintre cele doua comune Scarisoara si Albac. Este cea mai impresionanta cheie de pe intreg cursul Ariesului. Lunga de 4 km,aceasta cheie impresioneaza prin inaltimea peretilor, prin portiunile inguste si repezi prin care raul si-a croit vadul. Calcarele si dolomitele dispuse in paturi de sute de metri grosime strajuiesc soseaua nationala care face legatura intre judetele Alba si Bihor. Din peretii cheii apar gurile intunecoase ale unor pesteri sau tasnesc izbucuri ale caror ape coboara galagioase si grabite in Aries. In zona din stanga raului vine singurul sau afluent din aval de Garda de Sus pana la Albac. Paraul se numeste Valea Stearpa, iar in zona calcarelor isi taie si ea o cheie ingusta, al carei vad este lipsit de apa, ceea ce ii justifica pe deplin numele.
Pe aceasta vale insa, sub pajistea verde a unei poieni, se aude un vuiet continuu, produs de caderea apei peste o cataracta subterana. Locul este numit Moara Dracului. Zgomotul permanent alunga animalele de acel loc, in special vitele.
Pe cursul Ariesului Mare in zona “zugailor” se intalnesc mai multe praguri, unele formand mici cascade.

Defileul Văii Arieșului