Religia

HOME POTENȚIAL AGRICULTURA ZOOTEHNIA POMICULTURA ÎNVĂȚĂMÂNTUL RELIGIA MEDIUL

Biserica ortodoxă din Scărișoara

Modul de viata si conceptiile oamenilor din Tara Motilor au avut o influenta deosebita asupra vietii spirituale a locuitorilor din acest areal.
– pe aceste meleaguri credinta crestina s-a raspandit in cursul primului mileniu, statornicindu-se credinta ortodoxa, aflata sub influenta Constantinopolelui – greco-orientala.
– spre deosebire de alte localitati de pe Valea Ariesului,din aval,in zona Scarisoara, asa dupa cum reiese din vechile statistici, n-a patruns niciodata religia greco-catolica. Credinta crestina, cu toate ritualurile si sarbatorile sale, este adinc inradacinata in constiinta motilor scarisoreni (chiar introducerea noului calendar gregorian a intampinat rezistenta – in acest context fiind cunoscut incidental din 1925 cand s-a intervenit cu jandarmi si armata pentru aplanarea conflictului dintre preot si comunitate si dintre o parte si alta a locuitorilor. De atunci, o buna bucata de vreme localnicii au ramas impartiti: unii tineau sarbatorile pe stil vechi, altii pe stil nou.
– in comuna sunt doua biserici ortodoxe, la Scarisoara si la Lazesti, ultima fiind declarata monument istoric
– toti locuitorii sunt de religie ortodoxă.

Biserica ortodoxă din satul Lăzești