Comuna Scărișoara

ISTORICUL COMUNEI LOCALIZARE POTENȚIAL TRADIȚII TURISMUL

COORDONATE GEOGRAFICE

Continent – Europa (partea estica), Tara – Romania (vestul tarii) Judetul – Alba

Comuna Scarisoara este o unitate administrativ-teritoriala situata in N-V judetului Alba, pe cursul superior al riului Ariesul Mare, riu ce curge de la V la E pe teritoriul comunei, pe o distanta de aproximativ 8 km, impartind-o in doua parti inegale. Comuna este situate totodata aproape in zona centrala a Muntilor Apuseni.

Harta comunei Scarisoara

Scarisoara se invecineaza in N cu comuna Belis din judetul Cluj, la E cu comuna Albac, in S – E cu comuna Vadu Motilor(Secatura), la S cu comuna Poiana Vadului(Neagra), iar in N – E cu comuna Horea(Arada), toate din judetul Alba.

ALTITUDINE  Satul centru de comuna – Scarisoara – se afla la o altitudine de aproximativ 700 m. Cota cea mai inalta a localitatii este data de culmile intilnite in partea de N-N-V a comunei 1137m în vîrful dealului la Floresti si 1399m în Vîrful Clujului la Marsoaia. Majoritatea satelor se ridica la peste 1000m altitudine, unele ajungand chiar la 1300 m- Preluca- si 1340 m – Runc.

SUPRAFAȚA COMUNEI Scarisoara se intinde pe o suprafata de 5579 ha. Cea mai mare suprafata de pe teritoriul comunei este ocupata de paduri – 3180 ha. Pasunile ocupa 796 ha, finetele – 1103 ha iar suprafata de teren arabil a comunei este doar de 211 ha.

• Cea mai mare suprafata a teritoriului administrativ al comunei Scarisoara este ocupata de paduri, care reprezinta 74,51% din totalul teritoriului administrativ.

• Silvicultura este o activitate care se practica in comuna pe lînga cresterea animalelor. Suprafetele pasunilor si finetelor sunt in marea lor majoritate în proprietatea locuitorilor comunei si reprezinta 20,84% din suprafata agricola.

Scărișoara – centrul de comună