Clima

COMUNA LOCALIZARE CĂI DE COMUNICAȚIE LOCALITĂȚI RELIEFUL APELE CLIMA FLORA & FAUNA
Trasaturile climatice ale localitatii sunt date de pozitia sa geografica. Asezarea comunei in regiunea muntoasa, nu prea inalta,ii da climatului temperat un caracter moderat, fara variatii exagerate. 

Cele mai scazute medii lunare de temperatura se inregistreaza in perioada ianuarie-februarie (minus 5- minus 6 grade Celsius). Cele mai ridicate medii lunare de temperatura se inregistreaza in perioda iulie-august (17 grade Celsius).

  • Perioada de racire treptata incepe in luna septembrie, iar in lunile urmatoare scade vertiginos.
  • Perioada de incalzire incepe din martie si este de mai lunga durata decit cea de racire.
  • Primele zile de inghet apar la sfirsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie.
  • Ultimele zile de inghet mai pot fi semnalate in prima si a doua decada a lunii mai.

Fenomenele de inghet sunt legate de locul, pozitia si inaltimea versantilor, de existenta padurilor care pot sa prelungeasca sau sa scurteze perioada de inghet. Media anuala are valori de 2°C în zona de culoar a Ariesului si de 0°C în domeniul marilor înaltimi. 

Evolutia termica este modificata în perioada de dezvoltare a fönului care ridica in general temperatura si topeste stratul de zapada. Precipitatiile inregistreaza valori cuprinse între 1200mm în zona localitatii Scarisoara si 1400 mm pe cele mai inalte zone montane. Ele sunt generate de circulatia vestica oceanica, dar si sub efectul fönului mai ales în sezonul iarna primavara. Precipitatiile sub forma de aversa se manifesta vara, ele generind viituri pe torentii din regiune. Vinturile dominante sunt cele vestice, dar sunt prezente si cele locale de tip briza sau fönale, urmare a incalzirii aerului prin frecare cu suprafata subiacenta. Ele genereaza cresteri de temperatura, topirea stratului de zapada, provoaca viituri, uneori cu caracter de inundatie. In decursul unui an se intilnesc aproximativ 18 – 20% zile senine, 45 – 47% noroase si 33 – 35% zile cu cer acoperit. Trecerea de la un anotimp la altul se face lent, numarul zilelor fara înghet dintr-un an fiind în jur de 180 zile.

Analizind conditiile climatice de-a lungul unui an se poate concluziona, ca acestea ofera conditii favorabile practicarii turismului montan, in special in perioada de vara si inceputul toamnei. Existenta climatului cu efect de föhn, caracterizat prin veri calde si senine cu precipitatii reduse si toamne lungi si însorite, vine sa completeze conditiile favorabile asigurate de climat.

PRECIPITATIILE

Precipitatiile medii anuale sunt cuprinse intre 750-850 mm. Cele mai multe precipitatii (aprox.70 la suta) cad sub forma de ploaie in perioada aprilie- octombrie. Lunile iunie si iulie sunt propice ploilor torentiale, unele dintre ele fiind insotite si de caderi de grindina. Aproape 30 la suta din cantitatea de precipitatii cade sub forma de zapada, in perioada noiembrie-martie.Stratul de zapada din sezoanele cu ninsori abundente poate ajunge la grosimi de 1-1,5 m. Frecvent se incadreaza insa in grosimi de 30- 70 cm.