Potențialul comunei

HOME POTENȚIAL AGRICULTURA ZOOTEHNIA POMICULTURA ÎNVĂȚĂMÂNTUL RELIGIA MEDIUL

Evolutia localitatilor dupa 1990

Epoca trecuta nu a schimbat cu nimic localitatile comunei, acestea fiind cu multe probleme atat cele determinate de catre infrastructura cat si de fluctuatia locuitorilor. Posibilitatile economice reduse au determinat locuitorii, mai ales tinerii, sa paraseasca locurile natale pentru a-si gasi de lucru, sau pentru a se scolariza. Trebuie amintit si faptul ca in prezent populatia comunei Scarisoara este in cea mai mare parte compusa din persoane varstnice.
Localitatile comunei nu au posibilitati de dezvoltare, fondul construit al acestora este destul de invechit, in ultimii ani construindu-se putine case noi.
Din punct de vedere al dezvoltarii activitatilor economice (comerciale, agricole, industriale) se remarca o slaba reprezentare a acestora, localnicii ne avand putere financiara pentru a-si dezvolta afaceri, ei ocupandu-se in continuare de cresterea animalelor si prelucrarea lemnului, confectionand obiecte traditionale: butoaie, donite, ciubere, fluiere, linguri si tulnice.

Sansele de relansare economico-sociala a localitatilor in corelare cu programul propriu de dezvoltare 

Sunt destul de limitate tinand cont de perioada de tranzitie pe care o strabate atat comuna cat si intreaga tara, posibilitati aparand doar in domeniile zootehnic si turistic. Agentii economici existenti in prezent isi pot extinde si imbunatati activitatea convingand localnicii de a se asocia. Va trebui sa se dea o atentie deosebita cresterii animalelor, ajutorarii persoanelor care se ocupa de aceasta activitate, precum si procurarii animalelor de rasa si crearea facilitatilor pentru a intretine la nivelul noilor cerinte si exigente impuse de Uniunea Europeana a acestor animale.
Orice noua interventie in cadrul fiecarei localitati se va putea realiza doar dupa ce infrastructura va fi pusa la punct.

Programul de dezvoltare la nivelul Consiliului Local in acest sector prevede stimularea oricarei initiative pentru relansarea agriculturii si a cresterii animalelor, pentru dezvoltarea turismului montan si agroturismului.

Prevederi ale programului de dezvoltare al localitatilor initiat si aprobat de Consiliul Local:
– introducerea în perimetrele intravilane a tuturor caselor care apartin fiecarei localitati;
– extinderea perimetrului intravilan al localitatilor Stiuleti si Sfoartea;
– reducerea perimetrului intravilan al localitatii resedinta de comuna cu aproximativ 20 ha. Aceasta restrangere a perimetrului s-a propus pentru a se scoate din intravilan suprafete de teren cu pante mari sau împadurite.
– introducerea în perimetru intravilan a unor suprafete de teren in vederea construirii de locuinte sau case de vacanta (Scarisoara, Sfoartea, Stiuleti, Poiana Marsoaia);
– rezolvarea etapizata a infrastructurii :
– constructia unui drum care sa faca legatura intre localitatea resedinta de comuna Scarisoara si satele situate în partea de nord a comunei cu plecare
din DN75 – Scarisoara – Valea Carlorii – Runc – Preluca – Negesti – Sfoartea si obiectivele turistice din zona, DC 134 si 135;
– constructia unui drum care sa faca legatura intre localitatea resedinta de comuna si satele situate în partea de sud a comunei si anume DC 133 Scarisoara – Fata Lazesti – Birlesti – Lazesti – Matei – Botesti – Floresti.
1. Alimentare cu apa a localitatii Scarisoara.
2. Canalizare la nivelul localitatii Scarisoara si Stiuleti;
3. Instituirea zonelor de protectie sanitare si a zonelor de protectie apa si drumuri publice.
4. Amenajari turistice in localitatile: Stiuleti, Scarisoara, Sfoartea, Poiana Marsoaia.
5. Completarea cu dotari de stricta necesitate în localitatile unde exista scoli care nu functioneaza si al caror spatiu poate fi folosit in alte scopuri.